Şampiyon taraftar ve gençler

Bursa.com yazarlarından Galatasaray karşılaşmasının değerlendirmeleri.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursasporum.com

Gerçekten de 22 bine yakın yeşil-beyazlı taraftar, yaptıkları muhteşem şovlarla, ne kadar büyük olduklarını cümle aleme gösterdiler. "Vatan sana canım feda" "Ne mutlu Türküm diyene!" "Bu bayrak inmez, bu vatan bölünmez. Bu böyle biline" tezahüratları, tüylerimizi diken diken etti! Helal olsun bu taraftara. Bir kez daha bu camianın bir mensubu olduğum için gurur duydum.

ŞEHRİN MANEVİ SAHİPLERİ...

Ayrıca, 2 gün önce Ulucami'deki bombalı saldırının ardından Bursaspor'un sahaya "Terörü lanetliyoruz. Bu şehrin manevi sahipleri var" pankartıyla çıkması da çok anlamlıydı. Şampiyon Timsah Ivan Ergiç'in tribüne gelmesi ve taraftarın "şampiyon" tezahüratıyla kendisini onore etmesi de çok güzeldi. Sercan yokken(!) Necid'in sol açıkta başlaması çok ilginç bir icattı! Zaten, ileri çıkan sağ bek Sabri'yi; geriye koşup kovalayamadığı için o kanattan bol bol bindirme yedirdi. Sol bek Aziz Behich'in de başı döndü. Kubilay, forvette bekleneni veremedi. Zaman zaman çift forvette de etkili olamadı. Senin elinde sağ açık Mert Örnek varken, Stoch'u sola çekip ileri 2 forvetten biri koyulamaz mıydı? 2 haftada özel seferberlikle bu maça yetiştirilen Deniz Yılmaz'ın son 30 dakikada oynatılma planı işledi. Ancak Deniz de girdiği pozisyonları değerlendiremedi. Batalla'nın Sivok'a attırdığı kafa golündeki pası tek kelimeyle harikaydı. Ancak maç berabere bitince, Bursaspor, sezonu İstanbul'un üçüzlerini hiç yenemeden kapattı.

KADRODA 5 VAKIFKÖYLÜ

18'de; 1'i sahada ve 4'ü kulübede olmak üzere 5 Vakıfköy patentli yeteneğin olması güzeldi. Mert Örnek'in 74'te sağ açığa, Furkan Soyalp'in de 83'te sol açığa girmesi önemliydi. Tabii ki, kulübeye giren stoper Furkan Emre Ünver ve Emirhan Aydoğan'a da sıra gelecek... Bunlar güzel şeylerdi. Bu arada, 5 as oyuncusu A takımda olan lider U21'in, 5-4'lük G.Saray galibiyetini kutlamadan geçmek olmaz. Bravo gençler... Be yazık ki, forvet hattının yaz-boz tahtasına döndüğü maçta; Batalla ve Stoch ikilisine ayak uyduran çıkmadı. Son 3 haftada Cucakları Cacıkları değil de, işte genç yetenekleri 11'de görmek istiyoruz. Maçtan sonra Hamzaoğlu'nun yine G.Saray sorularına dayanamayıp, sezon başında kendisinin kadro planlamalarına vurgu yapmasına hiç gerek yoktu. Ayrıca konuk ekibin 2 bin 200 seyircilik tribünün de sadece 300-400 civarında taraftarın olması da çok ilginçti! Hasıl-ı kelam; Iskalanan bir sezonun finalini iyi yapamadı Bursaspor... Bu kadar gol kaçırırsan tabii ki kazanamazsın! Daha ne yazayım ki!

UNUTMAK İSTİYORUM

Umarım transfer döneminde gönderilecekler en az zararla satılır ve yerlerine nokta transferler yapılır da, bir an önce unutmak istediğimiz bu enkaz sezonu bir daha yaşamayız!

Serkan Yetişmişoğlu

****

Maceraya gerek yok!

Ligde istediği yerde olmayan şampiyon apoletli Bursaspor ve İstanbul Temsilcisi Galatasaray’ın mücadelesi her iki ekibinde kapasitelerinin yansımasıydı aslında.

Bursaspor kadrosunun yetersizliği zaten malum , bir de buna sakatlıklar eklenince Hamza Hamzaoğlu’nun sahaya çıkaracağı 11’i belirlerken çok zorlandığı belli oluyordu. Sakatlığı nedeniyle Deniz ile başlayamamak, Aynı şekilde Sercan’ın da tribünde olması Bursaspor ileri ucu için büyük handikaptı. Bu iki hızlı ve hareketli oyuncu sahada olsa dengesiz Galatasaray defansını çok zorlarlardı.  Futbolda uzun boylu genç Kubilay ve Necid gibi oyuncular ceza alanından uzaklaştıkça etkisizleşirler. Bu fizikteki oyuncular kanatta asla oynayamaz.  İstisnalar var mı, vardır; ama Onlar da zaten dünya çapındadır. Bu maçta yine bu bilindik durum  yaşandı. Necid sol kanatta kayboldu. Genç Kubilay’da istediği topları alamadığı için golle buluşamadı. Yere sağlam basan ve daha hareketli Mert Örnek daha önce sahaya girse belki farklı olabilirdi.

Bursaspor’un en büyük sorunu ise kesinlikle orta saha. Bu bölge Batalla dışında çok zayıf ve yetersiz. Bunu gören Pablo her maç fazladan efor sergiliyor. Nitekim 75. Dakikadan sonra O da oyundan düştü. Bu dakikaya kadar gol asistini de yaptı, üç gollük pas da verdi. Bu bölgeye yeni sezonda takviye şart. Göze çarpan diğer isim de Stoch’du . Miroslav maçı en çok isteyen isimlerden biriydi. Aradı, denedi ama istediğini gerçekleştiremedi. Etkili; ama sınırlı yeteneklere sahip bir oyuncu olduğu için O da bu yıl istenileni veremedi.

Hakem Aydınus avantaj değerlendirmelerinde başarılıydı; ama genel kararlarında güven vermedi. Pandomim sanatçısı gibi tavırlar sergileyeceğine işini yapsa daha iyi olacağının hala farkına varamadı. Selçuk İnan’a sergilediği tiyatro inanılır gibi değildi. Yetersiz hakemlerimizden biri sonuçta çok da konuşmaya gerek yok.

Tribün eski günlerdeki gibi gürlediği anlar tüyleri diken diken etti. Hem takımlarına destek verirken hem de teröre karşı verdikleri mesajla göz kamaştırdılar. Hepsinin yüreğine sağlık.

Genel anlamda baktığımızda genç oyuncular kadroda tutulup, gönderilecek yabancıların yerine kaliteli isimler alınması gerektiği gün gibi aşikar. Kaliteli isim derken hem ucuz hem kaliteli demek istiyorum. Bu tip isimleri bulmak öyle sanıldığı gibi  zor değil. Ama eski usul anlayışla olmaz. Menajer veya ahpap çavuş ilişkileri ile olmaz. Ehil futbol gözüne sahip, bu işi sistematik yapan bir scout ekibinin desteği şart. Transfer en önemli konu , herkes her işi yapamaz. Yine aynı hatalar yapılmamalı.

Bu sezon kötü geçti. Ne ligde derece, ne kupa, ne de taraftarın en çok kazanılmasını istediği maçlar kazanılabildi. 

Bu durumda teknik heyet ve kadro başarısızdır. Başarısız olanlarda da değişiklik gerekir.

Şehrin hareketlenmesi, her anlamda destek vermesi için iyi bir kadro ve herkesin kabulleneceği bir hoca şart.

Kısacası maceraya gerek yok !

Tarık Çapçı

****

Hoca gitsin gençler kalsın

En önce futbolcuların kazanma isteğinden hırsından futbol arzusundan memnun olduğunu belirteyim. Geride bıraktığımız 30 haftada bir çok maçta göremediğimiz için değerli bu.

Maç başlamadan 11'e baktığımda hafif bir tebessüm belirdi. Bursaspor yedek kulübesinde yıllar için de çok kötü Hoca tercihlerine tanıklık ettik ancak bu kadar saçmalayanına sanırım ilk kez şahit oluyoruz. Ertuğrul Sağlam'ın Altidor tercihi bile Necid'in sol açıklığı yanında sönük kaldı. Necid muhtemelen kariyer boyunca ilk kez sol açık başlamıştır. Futbol oynamaya amatör bir takımda devam etmezse yine muhtemelen hayatı boyunca da bir daha sol açık oynamaz... Bu komedya 20 dakika devam etti. 20. dakika da Kubi ile yer değiştirdiler. Gerçi bu sefer Kubilay şark hizmeti tayini muamelesi gördü.

Bu tip maçlarda formasının hakkını verenin hakkını vermek aslında en doğru yazım şekli. Tabi vermeyenin de...

Kaleci Harun, Mert'in felaket kötü performansının ardından büyük kredi ile kalesini devraldı. Arka arkaya çok iyi maçlar çıkardı. Özellikle karşı karşıya pozisyonlarda önemli kurtarışlarla tek başına puanlar aldı. Ancak yan top zafiyeti en büyük handikapı. Yan toplara çıkarken önce 2 adım ileri atıp ardından vazgeçip geri döndüğü her pozisyon kalemizde net gol şansı oluyor. Eğer bu eksikliğini gidermezse Bursaspor'da uzun soluklu bir kariyeri olmayacak. Yok bu kararsızlık illetinden kurtulur maçlara daha özgüven ile çıkarsa o zaman gerçekten milli takım kalecisi olur.

Aziz Behiç'in Bursaspor için yetersiz bir oyuncu olduğunu çok yazdım çizdim. Ancak bu gece ki isteği arzusu O'na saygı duymamı gerektiriyor. Keza aynı cümleler jem için de geçerli. Bu gece O'da çalıştı didindi. Ben Stoch'un yedek kalmasını anlayamıyorum. Sezon başında ki beklentinin hepimiz için çok uzağın da kalsa da kadromuza baktığımızda kanat oynayacak 1. adam stoch. Sürekli yedek kalmak bence onun tüm sezon ki performansını olumsuz etkiledi...

Batalla gerçekten büyük futbolcu. Goldeki asisti için roman yazılır...

Ve tabi gençler. Bu maçtan bağımsız gençler hakkında bir yargım var. Bence bu gece yedek kulübesinden maçı seyreden Emirhan gençlerimiz içinde ki en hazır oyuncu. Özellikle sezon başından beri bir türlü bulamadığımız 8 numara için ısrar edilseydi belki seneye o mevkiye transfer yapma gereği olmazdı.

Gençlerin için deki en yetenekli oyuncu ise Furkan. Furkan tüm sezon gol pası vermeden tamamlayan bazı yeteneksiz orta sahalara inat 5 dakika da 2 asist yaptı. Tabi en büyük handikabı Batalla ile aynı pozisyonda oynaması. Ancak yine de mutlaka dakika bulması gereken önemli bir yetenek... Kubilay da mutlak santrafor kumaşı olan bir başka değer. Ancak Bursaspor gibi bir takımın direk santraforu olmak için bir takım eksiklikleri var ve bu eksikliklerini ancak maç oynayarak geliştirebilir. Alt liglerde yapacağı 1 sene kiralık tecrübesi O'nun daha kuvvetli bir aday olarak geri dönmesine etken olabilir.

Netice; Hamza Hocamızdan ne kadar umutsuzsak Gençlerimizden o kadar umutluyuz. Kalan maçlarda sanırım onlar hakkında daha fazla fikir sahibi olacağız ve o zaman 1-2 tanesinin hakkının yenildiğini daha net gözlemleyeceğiz...

Son olarak; Taraftar 2 yarı çok iyiydi. İddalı bir takım oluşturulursa bu taraftar sene de bir kaç maç gol atar asist benden söylemesi. Ayrıca İvan Ergiç'i içimizde görmek huzur verdi...

Tarkan Öge